Babcine prażuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    1-2 kg
  • mąki ziemniaczanej

    4 łyżki
  • boczku lub słoniny

    20 dag
  • oliwa

    według uznania
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy tradycyjnie ziemniaki.
Przez ich całkowitym zagotowaniem smażymy pokrojony boczek lub sloninę. Można troszkę posolić do smaku.
Jak się ziemniaki zagotują, odlewamy wodę i je zagniatamy. Wsypujemy mąkę i szybko, energicznymi ruchami mieszamy. Nakładamy dwiema łyżkami ziemniaki tak, aby zrobiły się z nich bryłki (kształt i wielkość według uznania, ale nakładając ziemniaki na łyżki robimy to na przemiennie, aby je uformować). Tak uformowane ziemniaki układamy do naczynia i po każdym wyłożeniu warstwy zalewamy ją tłuszczem ze skwarkami. Czynności wykonujuemy w miarę możliwości szybko, aby ziemniaki nie przestygły zbytnio i nie zrobiły się zbyt gęste do uformowania.
Tak przygotowane możemy jeść same albo z np. kiszoną kapustą czy inna surówką. Doskonale smakują też z kwaśnym mlekiem cyz innym nabiałem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 19.09.2011 08:53
Znam to danie od mojej teściowej.
motomaniak 28.04.2011 14:05
mniam
jeta72 04.04.2011 00:43
Trzeba spróbować;)
Kate131 01.04.2011 08:36
fajne
marchewka 02.03.2011 23:29
suuuper!! Można by wypróbować!
jolaxa1 01.01.2011 19:55
fajne
anja3107 29.12.2010 21:10
bardzo ciekawy przepis
IZABELA29 29.12.2010 08:50
smacznie zapewne
mirosława4 28.12.2010 20:50
ciekawy przepis
eli82 23.12.2010 09:38
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat