Baba z twarogiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    200 gram
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    8 gram
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • twaróg

    400 gram
  • skórka cytrynowa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami (wyjdzie masa jakby zwarzona)
Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem,sok i skórkę z cytryny,wymieszać.
Dodać ser przeciśnięty przez praskę do ziemniaków (lub zmielony)
Piec w wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formie ,w temp.180 st. przez 45-50 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Babka wychodzi wilgotna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat