Baba z twarogiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    200 gram
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    8 gram
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • twaróg

    400 gram
  • skórka cytrynowa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami (wyjdzie masa jakby zwarzona)
Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem,sok i skórkę z cytryny,wymieszać.
Dodać ser przeciśnięty przez praskę do ziemniaków (lub zmielony)
Piec w wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formie ,w temp.180 st. przez 45-50 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Babka wychodzi wilgotna.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat