Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba drożdżowa z makiem, rodzynkami i żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 gram
drożdże suche 1 opakowanie
cukier 150 gram
żółtko jajek 4 sztuki
mleko 250 ml
masło 100 gram
sól szczypta
rodzynki garść
żurawina suszona 3 łyżki
mak 3 łyżki

Lukier

cukier puder
mleko
kawa rozpuszczalna

Przepis i sposób przygotowania na: Baba drożdżowa z makiem, rodzynkami i żurawiną

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, żółtka i lekko podgrzane mleko. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie mieszamy, aby tłuszcz dobrze połączył się z ciastem.
Na koniec dodajemy rodzynki, żurawinę i mak, mieszamy i przekładamy do formy z kominem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w formie.
Wystudzone ciasto lukrujemy i dekorujemy wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 17.11.2015 17:42
Dobra babka.
MAR3STA 17.11.2015 09:48
bardzo apetyczna ta babeczka
anemon 17.11.2015 09:30
Piękną babę upiekłaś.
Krzysztof15 17.11.2015 06:17
pyszna babka
Franciszek 17.11.2015 00:39
dobre ciasto
gusia1000 17.11.2015 00:02
Pyszne ciasto.
Łukasz15 16.11.2015 22:49
Bardzo smaczna
misia53 16.11.2015 22:32
Ależ cudna ta babeczka
agnieszka214 16.11.2015 22:23
Wspaniałe się zapowiada ciasto do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak