Przepis i sposób przygotowania na: Avocado z sosem mustardowym i gorgonzolą
Dwa dojrzałe owoce avocado przekroić wzdłuż i przekręcić, a następnie delikatnie wydobyć pestki. Wnętrze po pestce podziurawić grubszym widelcem nie uszkadzając skórki pod spodem. Na każdej porcji sałaty ułożyć połówkę avocado i oprószyć niewielką ilością soli morskiej i kolorowego pieprzu z młynka.
Do słoiczka włożyć 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej, dodać 2 łyżki oleju z pestek winogron albo orzechowego (oliwa EV ma zbyt dominujący smak!). Dolać łyżkę soku z cytryny albo octu jabłkowego i łyżkę płynnego miodu. Ja dodaję też dla aromatu kroplę płynnej przyprawy do zup. Słoiczek zakręcić i porządnie roztrzepać.
Część sosu wlać w miejsca po pestkach. Resztę pozostawić do skropienia pozostałych składników.
Na sałacie ułożyć cząstki dojrzałych niewielkich pomidorków, plasterki ogórków gruntowych ze skóką, kostki sera gorgonzola oraz kępki rzeżuchy.