Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Avgolemono

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 6-7 Szklanka
drobny makaron 0,5 Szklanka
jaja 3 Sztuka
sok z jednej cytryny 1 sztuka
pieprz i sól do smaku
plasterki cytryny do przybrani

Przepis i sposób przygotowania na: Avgolemono

Zagotuj wodę z kostkami rosołowymi, robiąc pyszny wywar. Po rozpuszczeniu się kostek – dosyp surowy makaron i podgrzewaj na małym ogniu. W tym czasie, wlej całe jajka do miski i mieszaj (trzepaczką lub mikserem). Kiedy się już spieni, dolej soku z cytryny (cały czas mieszając) i jedną łyżkę wazową gorącego wywaru. Kiedy już makaron będzie miękki,
zdejmij garnek z ognia i po ok. 2 minutach powoli wlewaj zaprawę jajeczno-cytrynową. Cały czas trzeba energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki ze ścinającego się jajka.
Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Podawać można z grzankami lub ciepłą bagietką. Zamiast makaronu można dodać ryż (choć wg mnie lepszy jest makaron)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.11.2012 16:58
To jest tzw. grecka "kacówka" - czyli synonim naszego żurku lub kapuśniaku ... skuteczna na "chorobę" zwaną syndromem dnia następnego ;)
Aleksandra15 08.11.2012 14:40
Bardzo ciekawy przepis. Chętnie go wypróbuję, ponieważ intryguje mnie taki połączenie smaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak