Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 szt
  • kawior

    5 dag
  • bekon

    2 plaster
  • sos cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić czarnym kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu.
Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji.
Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu.
PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz bliny z kawiorem i śmietaną w kultowym sopockim klubie Sfinks. Jego właściciel Robert F. był smakoszem kawioru.
Obecnie cena 50 g. kawioru z jesiotra syberyjskiego hodowlanego, produkowanego w Polsce to ok. 200 zł, oryginalny kawior z bieługi, pakowany w szczerozłote puszki osiąga cenę 2500 euro za 250 g. Nie będę przeliczał ile trzeba zapłacić za takie proste w wykonaniu danie w restauracji.
Zainteresowanym mogę podać adres restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki.
I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maria 70 07.10.2013 23:47
Połączenie arystokratyczno plebejskie udane i pięknie podane.
Adamorek 05.10.2013 12:13
porządna przystawka
AZgotuj 05.10.2013 12:08
wspaniałe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat