Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aronia w rumie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 700 gram
cytryna 1 sztuka- duża
cukier 350 gram
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
Goździki całe Prymat 3-4 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
rum 1/3-0,5 szklanki

Porada

Tak przygotowaną aronie wykorzystuje jako dodatek do herbaty, deserów, a szczególnie do lodów.

Przepis i sposób przygotowania na: Aronia w rumie

Kroki postępowania

1
Aronie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przemrażamy. Po wyjęciu z zamrażalnika aronie wysypujemy na żaroodporne naczynie i pozostawiamy do rozmrożenia.
Krok 1 - Aronia w rumie foto
2
Do rozmrożonej dodajemy cynamon, cukier waniliowy oraz roztłuczone goździki.
Krok 2 - Aronia w rumie foto
3
Całość zasypujemy cukrem. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszamy. Aronie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C).
Krok 3 - Aronia w rumie foto
4
W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękka, a cukier rozpuści się. Po określonym czasie naczynie wyjmujemy.
Krok 4 - Aronia w rumie foto
5
Do całości wlewamy rum i dokładnie mieszamy. Ciepłą aronie wraz z sokiem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i gotowe. Nie pasteryzujemy.
Krok 5 - Aronia w rumie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 07.12.2015 11:39
Robiłam taką. Fajny dodatek do herbaty.
gusia1000 07.12.2015 00:18
Tylko to robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak