Aromatyczne tartaletki z kremem pomarańczowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szkl
  • masło

    1/2 kostki
  • żółtko jajek

    1
  • cukier puder

    4 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
  • jaja

    3
  • cukier puder

    12 dag
  • pomarańcza

    2 szt
  • melisa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, żółtka, masła i cukru pudru zagniatamy szybko kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce ok 30 min. Rozwałkowujemy wykrawamy krążki i wykładamy na foremki do tartaletek (silikonowych nie musi się natłuszczać). Pieczemy na złoto ok 15 min. Wyciągamy ostrożnie z foremek i studzimy.
Jaja ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy masę jajeczną. 1 pomarańczę sparzamy i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy. Dodajemy otartą skórkę i sok do masy i miksujemy do połączenia składników. Drugą pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Masę przekładamy do szprycki i napełniamy tartaletki. Na środku kładziemy plaster pomarańczy i dekorujemy melisą. W ten sam sposób można przygotować tartaletki z limonką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania84 02.03.2014 11:36
spody można sobie upiec wczesniej i potem dodać ulubione dodatki: budyń, owoce, bita śmietana i szybka przekąska do kawki gotowa :)
Ania84 02.03.2014 11:34
robiłam je już z kremem cytrynowym i limonkowym, ale najbardziej przypadły nam do gustu z pomarańczowym :)
Małgorzata9 18.02.2014 11:31
świetne babeczki
kasienka23 17.02.2014 18:53
świetne! wyglądają pysznie!
halina17 17.02.2014 11:28
Apetycznie wyglądają.
probofka 17.02.2014 10:22
apetyczne słodkości
V_kuchareczka 17.02.2014 10:09
wyglądają przepysznie
monisia1977 17.02.2014 08:17
fajnie wygladaja
Magula 17.02.2014 07:55
mniam super wyglądaja
adelajda 17.02.2014 07:49
wyglądają super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat