Aromatyczne placuszki ziemniaczano - cebulowe

Aromatyczne placuszki ziemniaczano - cebulowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g (obrane)
  • cebula biała

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • jogurt grecki

    2 spore łyżki
  • jajko

  • mąka ziemniaczana

    1 czubata łyżka
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    4 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na delikatne i puszyste placuszki ziemniaczano - cebulowe z dodatkiem jogurtu greckiego, aromatycznych przypraw i nutki czosnku. Placuszki idealnie komponują się ze śmietaną lub sosem czosnkowym :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obieramy i miksujemy na gładką masę, odstawiamy na chwilę i delikatnie odsączamy.

Następnie do miksera wbijamy jajko, dodajemy 2 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki cebule, obie mąki, 2 łyżki jogurtu greckiego, przyprawę do ziemniaków, odrobinę sody oczyszczonej i sól do smaku - ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.

2. Porcje powstałej masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu, odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 24.08.2015 14:19
po prostu pyszności
Aleksandra/Olcia 24.08.2015 10:10
ale równiutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat