Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe
Twaróg rozgniatamy widelcem. Ścieramy skórkę z połowy cytryny (wcześniej należy ją sparzyć).
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki.
Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5cm.
Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki kieliszkiem.
Olej dobrze rozgrzewamy (ja smażyłam w średnim garnki i użyłam ok 1/2l oleju).
Następnie smażymy oponki i małe pączuszki z dwóch stron na brązowy kolor.
Po wyjęciu z garnka odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej smakują świeże, w dniu przygotowania.
Z podanej porcji wychodzi 9 oponek i 9 małych pączuszków.