Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    200 g
  • jogurt naturalny

    50 g
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    30 g
  • ocet

    1/2 łyżeczki
  • skórka z cytryny

    1/2 cytryny
  • olej do smażenia

    1/2 litra
  • cukier puder

    do posypania
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • twaróg

    130 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Ścieramy skórkę z połowy cytryny (wcześniej należy ją sparzyć).

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki.

Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5cm.

Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki kieliszkiem.

Olej dobrze rozgrzewamy (ja smażyłam w średnim garnki i użyłam ok 1/2l oleju).

Następnie smażymy oponki i małe pączuszki z dwóch stron na brązowy kolor.

Po wyjęciu z garnka odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakują świeże, w dniu przygotowania.

Z podanej porcji wychodzi 9 oponek i 9 małych pączuszków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 20.03.2013 00:26
kiedyś często robiłam bo szybko i smacznie
adelajda 14.02.2013 18:39
smaczne !
miroslawa 07.02.2013 05:22
pychota, dawno nie jadłam
adelajda 06.02.2013 21:34
ślicznie wyglądają i na pewno smaczne
meg1984 06.02.2013 20:50
bardzo pyszne, na tłusty czwartek są idealne!
Juleczka20 06.02.2013 20:31
uwielbiam
Marlenka.S 06.02.2013 20:14
i ja rowniez takie lubię.
IwonaDD 06.02.2013 19:54
ja tez je uwielbiam, pycha są
Sisterskitchen 06.02.2013 19:33
ja też bardzo lubię, wolę takie niż nadziewane :)
Joanna108 06.02.2013 19:21
córka takie lubi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat