Aromatyczne jabłka w cieście

Aromatyczne jabłka w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    10 dkg
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier kryształ

  • cynamon

  • piwo jasne

    0,5 szkl
  • olejek rumowy

  • jabłka

    6 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki. Ubić na gładką masę, stopniowo wlewając piwo. Przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Jabłka umyć, pokroić w krążki o grubości 1 cm. Usunąć środki i skropić olejkiem. Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni. Jabłka zamoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć i osączyć. Jabłka podawać posypane cynamonem i cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata72

26.04.2011 13:05
proste i dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat