Aromatyczna pierś z kurczaka z farszem z ziół i sera feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    4 sztuki
  • suszone pomidory

    50 g
  • ser feta

    150 g
  • sok z 1 cytryny

    - -
  • tymianek

    kilka gałązek
  • oregano

    kilka gałązek
  • oliwa

    150 ml
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    - -
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    50 czosnkowa
  • cebula czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować w przyprawie do kurczaka. Następnie mięso naciąć delikatnie wzdłuż. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na rozgrzanej oliwie, aby zmiękła. Podsmażoną cebulę przełożyć do salaterki, dodać czosnkową bułkę tartą Prymat, posiekane suszone pomidory, ser feta, połowę soku z cytryny, zioła i kilka łyżek oliwy, która połączy wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem nadziać piersi z kurczaka i spiąć wykałaczką. Mięso obsmażyć na patelni z każdej ze stron, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 160ºC, skrapiając pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tatli 03.02.2012 19:08
oryginalny..
edi 29.11.2011 16:59
Ciekawe:) Uwielbiam kurczaka:D
sunnymood 12.11.2011 13:38
koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam fetę, a połączenie jej z kurczakiem to strzał w dziesiątkę:P
sunnymood 12.11.2011 13:38
koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam fetę, a połączenie jej z kurczakiem to strzał w dziesiątkę:P
novita26 01.07.2011 07:45
fajne
jasiek 29.06.2011 18:04
mnaim
jolita 09.06.2011 08:46
mniam ,mniam
jolita 26.05.2011 12:44
mniam
kriso 25.04.2011 07:01
super przepis
Bart 14.04.2011 23:38
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat