Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna pierś z indyka pieczona w rękawie

5.0
(154)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pachnącą od przypraw pierś z indyka pieczoną w rękawie. Danie idealne na obiad, ale świetnie sprawdzi się także na kanapki.

Składniki:

Mięso:

filet z indyka 1 kg

Przyprawy

Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna Kucharek 2 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
miód prawdziwy 1 Łyżka stołowa

Porada

Mięsa nie solę, tylko dodaję Przyprawę uniwersalną Kucharek, która zawiera sól.

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna pierś z indyka pieczona w rękawie

Z tym przepisem łatwo przygotujemy bardzo soczystą i aromatyczną pierś z indyka pieczoną w rękawie.

Dowiemy się:

  • jakich najlepiej przyprawić pierś z indyka i czy trzeba użyć soli?
  • ile czasu marynować pierś z indyka
  • ile piec pierś z indyka? 
  • z czym podawać upieczoną pierś z indyka? 

Opis przygotowania

1

Mięso dokładnie oczyszczamy ze zbędnych błon. Następnie myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy przyprawami oraz miodem.

2

Odstawiamy na minimum 40 minut do lodówki.

3

Następnie wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy w 180 stopniach przez 45-70 minut na 1 kg.

Czas pieczenia jest uzależniony od preferencji. Ja osobiście wolę bardziej soczystą pierś dlatego zazwyczaj piekę 45 minut następnie sprawdzam i dopiekam bez rękawa jeszcze 15-20 min.

Upieczona w ten sposób pierś z indyka jest bardzo soczysta i aromatyczna. Na ciepło podajemy ją na obiad z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, ryżem oraz szparagami czy sałatką z pomidorów. 

Pokrojona na plasterki pierś z indyka na zimno będzie znakomitym dodatkiem do kanapek lub tortilli. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wawaboy1986 11.10.2016 11:39
Jest to pierwszy przepis jaki dodaję i niestety nie wiem jak dodać foto po upieczeniu :((( teraz już wiem, że nie będę dodawał przepisu w trakcie robienia ale po upieczeniu i zjedzeniu wtedy będą wszystkie fotki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak