Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    400 g
  • marchew

    1
  • cebula biała

    1
  • ząbki czosnku

    3
  • pietruszka korzeń

    0,5
  • papryka czerwona

    0,5
  • ryż biały

    2 szkl
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • jajko

    (1+1)
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • mąka pszenna

    do panierowania
  • sól

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Cebulę, paprykę, marchew, pietruszkę i czosnek kroję w bardzo drobną kosteczkę, wielkości ok. 2mm. Niektóre warzywa można zetrzeć na tarce o dużych otworach. W międzyczasie gotuję ryż w osolonej wodzie razem z curry (która nada mu kolor i smak).
Krok 2 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Mięso podsmażam na oleju, rozdrabniając łopatką, by było w małych niezbitych kawałkach. Gorący ryż mieszam łyżką aż ostygnie, dzięki czemu stworzy się z niego lepka masa i da się formować w kulki. Dodaję do niego jedno jajko i wyrabiam.
Krok 3 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Do mięsa dodaję warzywa, przyprawiam solą i pieprzem i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 10minut). Dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz koncentrat i dokładnie mieszam.
Krok 4 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Nabieram palcami trochę ryżu, formuję miseczkę, nakładam łyżeczkę farszu i formuję kulki tak, by nadzienie było dokładnie schowane w środku.
Krok 5 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Kulki obtaczam w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Krok 6 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Smażę w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 7 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Usmażone arancini odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 8 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
Podaję gorące z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.09.2016 22:51
bardzo lubię
pacpaw 07.12.2012 22:03
nawet sprawdziłem w google co to jest arancini :o) Rewelacja. Takiego przepisu jeszcze nie widziałem
agogo2 19.10.2012 23:39
smaczne
mariel78 07.09.2012 06:59
ciekawy przepis
Anna169Hosz 25.07.2012 14:06
Chętnie bym spróbowała:)
Andysz 26.04.2012 08:56
podoba mi się:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat