Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apple pie pops

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 300 g
cukier puder 150 g
masło 150 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
jogurt naturalny 2 łyżeczki

Nadzienie

jabłko kwaśne 2 duże
cukier 1 łyżka
woda 40 ml

pozostałe

żółtko jajek 1 szt
mak 1 łyżeczka

Porada

Patyczki można wcisnąć w ciastka po upieczeniu

Przepis i sposób przygotowania na: Apple pie pops

Kroki postępowania

1
Mąkę i cukier puder przesiać.
Dodać masło i razem posiekać na drobno.
Następnie dodać jajko i żółtko oraz śmietanę.
Zagnieść jednolite ciasto.
Odstawić do lodówki na około 30minut
Krok 1 - Apple pie pops foto
2
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne.
Jabłka pokroić w kostkę.
W garnuszku podgrzewamy jabłka z wodą i cukrem.
Część jabłek rozgniatamy widelcem, część pozostaje w cząstkach.
Jabłka studzimy.
Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka- po dwa na jednego popsika.
Na wykrojone kółka układamy po trochę jabłek i przykrywamy drugim kółkiem
Krok 2 - Apple pie pops foto
3
Brzegi smarujemy lekko rozmąconym żółtkiem, dociskamy widelczykiem.
Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy na złoty kolor w temp 180 st C- ok 20 minut


SMACZNEGO!!
Krok 3 - Apple pie pops foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 22.04.2014 14:16
Bomba, ciastkowe lizaki :) nie robiłam jeszcze takich :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak