Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apple Pie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2,5 szklanki
masło/margaryna 220 gram
żółtko jajek 3
jajko 1
cukier drobny 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
jabłka 7
cukier kryształ 6 łyżki
cukier waniliowy 16 gram
cynamon Prymat 2 łyżki
Pianka:
białko 3
cukier kryształ 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Apple Pie

Kroki postępowania

1
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz masło wcześniej posiekane na kawałki. Następnie dodać żółtka i całe jajko. Zagnieść porządnie ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Jabłka obrać i pokroić w małe kostki. Wrzucić na patelnię, dodać cukier i cukier waniliowy oraz cynamon. Podsmażyć kilka minut, aby trochę zmiękły, ale się nie rozpadły.
- Pierwszą połówkę ciasta wyłożyć ręcznie do formy, tak aby brzegi ciasta były na jakieś 2,5cm wysokości. Formę włożyć do lodówki. Następnie ubijamy białka z trzech jaj na sztywną i jednolitą pianę i stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Nagrzać piekarnik na 175 stopni. Wyjąć formę z lodówki, wyłożyć ją jabłkami (1) oraz przykryć je ubitą pianą.
Krok 1 - Apple Pie foto
2
- Wyjąć drugą część ciasta z lodówki, odrywać mniejsze części i rozwałkować każdy do pożądanej szerokości i długości lub od razu całe ciasto rozwałkować, a następnie ciąć paski (uwaga! Ciasto może przywierać do wałka, także obficie posypać stolnicę mąką). Paseczki z ciasta układać w kratę (2) i włożyć ciasto do piekarnika.
Krok 2 - Apple Pie foto
3
- Piec 50-60 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo rumienił to można przykryć je kawałkiem foli aluminiowej lub papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, ale nie koniecznie i można zacząć „konsumować” ;)
Krok 3 - Apple Pie foto
4
Smacznego! :):):):)
Krok 4 - Apple Pie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 09.03.2014 11:53
Pyszne ciacho :) Nic dodać, nic ująć :)
Caterina 09.03.2014 11:15
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
Romanowka 09.03.2014 10:56
pyszne ciasto!
Lidzia 09.03.2014 10:52
Pyszne. Ja dolną warstwę ciasta zapiekam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak