Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 35 dag
cukier puder 20 dag
żółtka z gotowanych jajek 5 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 15 dag
oliwa 2 łyżki
masa
masło 10 dag
cukier puder 1 łyżka
kakao 1 łyżka
nutella 3 łyżki
spirytus 1 łyżka
barwnik spożywczy
Anyż nasiona Prymat 2 łyżeczki
lukier 1 opakowanie
orzechy arachidowe 1 mielone
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą

Żółtka z ugotowanych jajek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonym anyżkiem, dodać masło, dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, starte żółtka, dodać jajko, oliwę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Masło utrzeć z nutellą, kakao i alkoholem. Lukier wymieszać z odrobiną rozpuszczonego w wodzie barwnika spożywczego. Zimne ciasteczka przełożyć masą, polukrować, ozdobić według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 18.07.2013 07:10
śliczne ciasteczka
olkaaa 18.11.2012 10:00
wyglądają rewelacyjnie
romanrafal
romanrafal 17.11.2012 07:33
super ciasteczka
Katarzyna/kate1980 16.11.2012 21:17
cudowne
Mysiunia 16.11.2012 15:13
są prześlincze :)
adelajda 16.11.2012 08:30
pięknie się prezentują !
caralajna 16.11.2012 08:12
urocze i ciekawe w smaku :)
Danost 16.11.2012 07:58
fajnie wyglądają
mela25 16.11.2012 07:57
smak dzieciństwa
Beata61 16.11.2012 07:24
aromatyczne i śliczne :)
Konczi 16.11.2012 07:03
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak