Przepis i sposób przygotowania na: Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym
Kroki postępowania
Ułożoną w pojemniku rybę posolić i posypać pieprzem. Polać sokiem z cytryny ( wyciśnięte plasterki - wrzucić je potem do marynaty), mandarynki i 2 łyżkami oleju. Do marynaty dodać kilka plasterków imbiru .Zostawić rybę w marynacie 30 minut.
Posypać jeszcze raz solą i pieprzem. Oprószyć mąką.
Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić do niego wyjęty z marynaty imbir i podsmażyć na rumiano *. Usunąć na bok patelni. Na aromatyzowanym tłuszczu usmażyć ryby na rumiano.
Podawać z dzikim ryżem, sosem i miksem sałat z lekkim cytrusowym dresingiem.
* Dzięki podsmażeniu imbiru na oleju na którym potem smażymy rybę imbirowy smak przechodzi do ryby nie tylko z imbiru w marynacie , ale również z tego smażonego.
Podpowiadam ,że taki usmażony na rumiano imbir jest bardzo smaczny - spokojnie można nim obłożyć rybę podając na stół ( ja zapomniałam- zdjęłam z patelni na podstawkę by ułożyć do zdjęcia i odsunęłam na bok - ale nic straconego i tak zjadłyśmy )