Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
NALEŚNIKI
-
mąka pszenna
1.5 szklanki -
kefir
1 szklanka -
mleko
1 szklanka -
jajko
2 sztuki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
cukier puder
2 łyżki -
sól
1 szczypta
FARSZ
-
ser biały półtłusty
250 gramów -
jogurt grecki
2 łyżki -
żółtko jajek
1 sztuka -
cukier puder
2 łyżki -
laska wanili
1 sztuka
MUS
-
truskawki
400 gramów -
miód
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym
FARSZ: Ser biały rozgniatamy w miseczce i dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier puder oraz ziarenka wanilii i wszystko dokładnie mieszamy. Powstały farsz wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków, a w tym czasie zaczynamy smażenie naleśników.
* Do posłodzenia twarożku możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.
NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy kefir, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).
MUS: Truskawki miksujemy na jednolitą i gładką masę, a powstały mus dosładzamy według uznania. W zależności od sezonu, możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek.
Gotowe naleśniki wypełniamy twarożkiem, a następnie zawijamy lub składamy w trójkąty.
Ziarenka wanilii możemy zstąpić także cynamonem, a do farszu dodać rodzynki.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się