Amoniaczki

Amoniaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • cukier

    1/2 szkl.
  • masło

    4 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • mleko

    1/2 szkl.
  • amoniak

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Amoniaczki

1. Do stopionego masła dodać cukier,jaja,ucierać w misce,dodając mleko imieszając,aż powstanie gładka masa. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem i zagnieść ciasto jak na pierogi.

2. Rozwałkować na okło 0,5 cm,foremką lub szklanką wycinać ciastka i posypywać je cukrem.Przełożyć ciastka na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor .Amoniaczki można przechowywać w słoiku lub metalowym pudełku około 10 dni...można niekture przełożyć marmoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

kielcok1 01.01.2012 16:22
mniam
Krzysztof42 09.10.2010 18:26
ja też
Kate131 19.08.2010 08:22
lubie takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat