Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amlou - marokańskie masło migdałowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 1 szklanka
miód 0,5 szklanki
olej 2 łyżki (arganowego)
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Amlou - marokańskie masło migdałowe

Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Migdały prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy migdały i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

Uprażone migdały studzimy i mielimy je dokładnie w młynku lub rozdrabniaczu. Do powstałego pyłu migdałowego dodajemy olej arganowy, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia.

Gotowe masło będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, naleśników oraz pieczywa. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 08.02.2018 16:35
kuchnię marokańską uwielbiam
Justi2401 07.02.2018 16:14
Rewelacyjne, w życiu czegoś takie nie jadłam, ale na pewno spróbuję! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak