Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la placek po węgiersku z cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dkg
cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 duże ząbki
jajko 4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup w płynie 3 łyżki
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
marmolada śliwkowa 4 czubate łyżeczki
cukinia 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
mąka pszenna 5 czubatych łyżek
maślanka 1/3 szklanki + 1,5 łyżki
majonez 2 czubate łyżki
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: A'la placek po węgiersku z cukinią

Kroki postępowania

1
Do mięsa (użyłam mielonej szynki wieprzowej, ale można też użyć mielonej wołowiny) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, 1 jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
2
Mięsną masę wyłożyć na rozgrzany na patelni olej. Smażyć, mieszając od czasu do czasu tak, żeby mięso się rozdrobniło.
Krok 2 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
3
Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, oregano i paprykę mieloną.
Krok 3 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
4
Wlać pomidory razem z zalewą i pół szklanki wody.
Krok 4 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
5
Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do mięsa dodać marmoladę (użyłam marmolady z renklod) i wymieszać.
Krok 5 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
6
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak cukinia w trakcie ścierania puści sok, to go odlać. Odmierzyć 2 szklanki miąższu z cukinii, przełożyć go do miski.
Krok 6 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
7
Do cukinii dodać 3 jajka, 1/3 szklanki maślanki, obie mąki, trochę soli i pieprzu.
Krok 7 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
8
Dokładnie wymieszać.
Krok 8 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
9
Na patelni rozgrzać olej. Wylać na niego porcję ciasta i rozprowadzić na brzegi (placek ma być gruby i trochę mniejszy od naleśnika). Smażyć na średnim ogniu.
Krok 9 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
10
Jak placek zacznie się z wierzchu ścinać...
Krok 10 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
11
... odwrócić go na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia.
Krok 11 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
12
Majonez dokładnie wymieszać z 1,5 łyżki maślanki i przyprawą tzatziki, odstawić na chwilę.
Krok 12 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
13
Na jedną połowę każdego placka (wyszły mi 3 placki) położyć po trochu mięsa.
Krok 13 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
14
Placki złożyć na pół i polać przygotowanym sosem. Można je dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.
Krok 14 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 24.10.2013 10:24
ciekawy przepis
Margaretkaw 14.09.2013 15:39
Mogłabym takie cuda jeść codziennie ;)
Cukiereczek13 28.08.2012 21:53
placek po wegiersku to super sprawa ;) więc a'la pewnie tez ;) smakowicie wyglada :)
Beatris 24.08.2012 09:07
Napisałam a'la, bo prawdziwy placek po węgiersku przygotowuje się z ziemniaków.
pacpaw 23.08.2012 22:05
a czemu a'la placek? mam w lodówce wołowinkę na dniach też takie sobie przyrządzę
Agnieszka_B 23.08.2012 16:38
Coś w sam raz dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak