A'la placek po węgiersku z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    40 dkg
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    3 duże ząbki
  • jajko

    4 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • przyprawa do zup w płynie

    3 łyżki
  • olej do smażenia

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • marmolada śliwkowa

    4 czubate łyżeczki
  • cukinia

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 czubata łyżka
  • mąka pszenna

    5 czubatych łyżek
  • maślanka

    1/3 szklanki + 1,5 łyżki
  • majonez

    2 czubate łyżki
  • Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Do mięsa (użyłam mielonej szynki wieprzowej, ale można też użyć mielonej wołowiny) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, 1 jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Mięsną masę wyłożyć na rozgrzany na patelni olej. Smażyć, mieszając od czasu do czasu tak, żeby mięso się rozdrobniło.
Krok 3 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, oregano i paprykę mieloną.
Krok 4 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Wlać pomidory razem z zalewą i pół szklanki wody.
Krok 5 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do mięsa dodać marmoladę (użyłam marmolady z renklod) i wymieszać.
Krok 6 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak cukinia w trakcie ścierania puści sok, to go odlać. Odmierzyć 2 szklanki miąższu z cukinii, przełożyć go do miski.
Krok 7 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Do cukinii dodać 3 jajka, 1/3 szklanki maślanki, obie mąki, trochę soli i pieprzu.
Krok 8 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Dokładnie wymieszać.
Krok 9 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Na patelni rozgrzać olej. Wylać na niego porcję ciasta i rozprowadzić na brzegi (placek ma być gruby i trochę mniejszy od naleśnika). Smażyć na średnim ogniu.
Krok 10 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Jak placek zacznie się z wierzchu ścinać...
Krok 11 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
... odwrócić go na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia.
Krok 12 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Majonez dokładnie wymieszać z 1,5 łyżki maślanki i przyprawą tzatziki, odstawić na chwilę.
Krok 13 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Na jedną połowę każdego placka (wyszły mi 3 placki) położyć po trochu mięsa.
Krok 14 - A'la placek po węgiersku z cukinią foto
Placki złożyć na pół i polać przygotowanym sosem. Można je dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 24.10.2013 10:24
ciekawy przepis
Margaretkaw 14.09.2013 15:39
Mogłabym takie cuda jeść codziennie ;)
Cukiereczek13 28.08.2012 21:53
placek po wegiersku to super sprawa ;) więc a'la pewnie tez ;) smakowicie wyglada :)
Beatris 24.08.2012 09:07
Napisałam a'la, bo prawdziwy placek po węgiersku przygotowuje się z ziemniaków.
pacpaw 23.08.2012 22:05
a czemu a'la placek? mam w lodówce wołowinkę na dniach też takie sobie przyrządzę
Agnieszka_B 23.08.2012 16:38
Coś w sam raz dla mnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat