A'la barszczyk z dudek

A'la barszczyk z dudek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dudki wieprzowe

    1/2 kg
  • Barszcz biały

    1-2 opakowanie
  • zielenina

    według potrzeby
  • przyprawy

    do smaku
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dudki (płucka) wieprzowe obgotować. Po przestudzeniu pokroić w drobna kostkę albo w paseczki.
Wrzucić do garnka, zalać woda tak, aby swobodnie pływały. Gotować. Dodać pokrojoną drobno cebulę.
Gdy już dudki będą miękkie, dodać rozrobiony z zimna woda barszcz biały z torebki ( mniej więcej służący do przyrządzenia ok 1 litra barszczu). Pogotować, mieszając. Dodać posiekaną zieleninę: natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, w zależności od upodobań. Doprawić też przyprawami: sól, pieprz prawdziwy, można dodać coś ostrego, np pieprz kayene. Zestawić z ognia.
Tak przyrządzone dudki można spożywać z ziemniakami, jak też z pieczywem.
Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andzia1977

01.06.2012 23:28
co to są "dudki"?

Aneta41

14.05.2012 15:58
pierwsze słyszę o dudkach:)

treonina

30.03.2012 23:03
nigdy takiego nie próbowałam, zaciekawił mnie ten przepis :-)

foczka-ks

30.03.2012 22:01
smacznie też lubię

SmacznaPyza

30.03.2012 20:50
barszczyk na dudkach gotowała moja ciocia - pamiętam, że bardzo go nie lubiłam, ale oczywiście każdy ma swój smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat