Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy

Ewa

Ewa

Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • jajka

    3
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki płaskie
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • masło

    150 g
  • cukier

    1,5 szklanki
  • nektarynka

    3
  • śliwki

    500 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka

Krokant orzechowy

  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • orzechy nerkowca

    180 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Stopniowo dodajemy mleczko kokosowe - całość dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (35 x 24 cm).
Krok 3 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Owoce kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z łyżką mąki pszennej.
Krok 4 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Owoce wykładamy na ciasto.
Krok 5 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Pieczemy ok. 75 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Krok 6 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Krokant:
Na patelni topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć patelnią.
Krok 7 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia.
Krok 8 - Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy  foto
Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi wystudzone ciasto. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

14.10.2015 15:55
pyszne ciasto

Marta Ryżek-Kalkowska

26.08.2015 23:27
mega smacznie u ciebie :)

iziona

22.08.2015 18:16
Wspaniałe, przepis już w ulubionych :)

Wiktoria29

22.08.2015 18:11
super ciasto, aż nabrałam ochoty na nie

Zdzisław

22.08.2015 17:23
takie słodkości lubię

Renata9

22.08.2015 16:07
Smaczne ciacho :-)

Grazyna0211

22.08.2015 14:50
pycha ciasto

Justi2401

22.08.2015 11:53
Wspaniałe ciasto, takie jak lubię najbardziej :)

gosia56

22.08.2015 10:25
pyszne ciasto;)

Mama niejadka

22.08.2015 09:36
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat