Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pierwsze danie, które cieszy się ogromną popularnością dzięki swojemu wyrazistemu, grzybowemu smakowi oraz wyjątkowej konsystencji. Jak zrobić zupę pieczarkową? Aksamitną zupę grzybową przygotowuje się analogicznie do tej klasycznej pieczarkowej, a różnica polega na jej zblendowaniu i wzbogaceniu dodatkiem śmietanki, której zawdzięcza swoją konsystencję.
Zupa pieczarkowa przepis:
1. Pieczarki obrać, umyć, kilka odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałki.
2. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
3. Olej i masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Po chwili dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Całość przez chwilę smażyć, następnie dodać pokrojone pieczarki i całość jeszcze przez chwilę smażyć.
4. Do garnka wlać bulion i gotować do miękkości warzyw i pieczarek. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić. Przelać ją do dzbanka blendera i zmiksować. Z powrotem wlać do garnka, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i mocno podgrzać.
5. Pozostawione pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Podawać z posiekaną natką pietruszki i plasterkami pieczarek.