Aksamitna zupa pieczarkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    1/2 kilogram
  • seler

    1/4 sztuka
  • ziemniaki

    2 sztuka
  • śmietana kremówka

    250 mililitr
  • bulion drobiowy

    3/4 litr
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbek
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • natka pietruszki

  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki obrać, umyć, kilka odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Olej i masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Po chwili dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Całość przez chwilę smażyć, następnie dodać pokrojone pieczarki i całość jeszcze przez chwilę smażyć.

Do garnka wlać bulion i gotować do miękkości warzyw i pieczarek. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić. Przelać ją do dzbanka blendera i zmiksować. Z powrotem wlać do garnka, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i mocno podgrzać.

Pozostawione pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Podawać z posiekaną natką pietruszki i plasterkami pieczarek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 17.03.2016 22:13
Jaka fantastyczna prezentacja!!!!
lalka19842 28.12.2015 13:06
Pyszna. Polecam.
MAR3STA 17.10.2015 16:14
uwielbiam pieczarkową
ben-ka 15.10.2015 09:15
Taką zupkę z apetytem bym zjadła.
Malinka 14.10.2015 23:26
Bardzo lubię pieczarkową, więc chętnie zjadłabym miseczkę Twojej zupki :)
Kuchenka 14.10.2015 18:56
pięknie wygląda
Agnieszka-87-25 14.10.2015 14:49
pieczarkowe uwielbiam
Pani Domu 14.10.2015 14:05
wygląda przepysznie
Aannkaa82 14.10.2015 12:58
apetyczna zupka :)
wyattearp 14.10.2015 12:30
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat