Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ajvar-pasta z pieczonych bakłażanów i papryki

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona
3 szt
bakłażan
1 szt
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
ocet
1 łyżeczka
olej
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
cukier
chili
1 szt
czosnek
1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Ajvar-pasta z pieczonych bakłażanów i papryki

Rozgrzać piekarnik do 220C, termoobieg i piec papryki i bakłażana, aż skóra stanie się czarna. Tak upieczne warzywa włożyć dla plastikowej torebki, ostudzić i obrać. Z papryczki chili usunąć pestki. Paprykę, bakłażana, chili rozdrabniamy w blenderze. Na rozgrzanej oliwie podgrzewamy warzywa, dodajemy olej, przyprawy, czosnek, na koniec ocet. Pasta gotowa, idealna do mięs, wędlin i jako dodatek do kanapek. Pastę można pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.09.2012 12:25
zapowiada się pysznie
caralajna 07.09.2012 18:58
jadłam kupny, nie wiedziałam że można samemu zrobić, super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak