Ajvar-pasta z pieczonych bakłażanów i papryki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

  • cukier

  • chili

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 220C, termoobieg i piec papryki i bakłażana, aż skóra stanie się czarna. Tak upieczne warzywa włożyć dla plastikowej torebki, ostudzić i obrać. Z papryczki chili usunąć pestki. Paprykę, bakłażana, chili rozdrabniamy w blenderze. Na rozgrzanej oliwie podgrzewamy warzywa, dodajemy olej, przyprawy, czosnek, na koniec ocet. Pasta gotowa, idealna do mięs, wędlin i jako dodatek do kanapek. Pastę można pasteryzować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 15.09.2012 12:25
zapowiada się pysznie
caralajna 07.09.2012 18:58
jadłam kupny, nie wiedziałam że można samemu zrobić, super przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat