Ajerkoniakowiec wg. Ewy Wachowicz

Ajerkoniakowiec wg. Ewy Wachowicz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajka

    3 szt
  • woda

    3 łyżki
  • cukier kryształ

    90 gram
  • mąka pszenna

    70 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • rurki wafelkowe

    50 dag

Masa

  • żelatyna

    7 łyżek
  • masło

    100 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • ajerkoniak

    0,5 litra
  • śmietana 30%

    0,5 litra

do dekoracji

  • czekolada gorzka

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka z wodą i cukrem zmiksować na wysokich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao dodać ciągle miksując. Przelać ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypana bułką tartą (ja miałam średnicę 27 cm.). Piec w piekarniku przez 20-25 min w temp. 200 stopni. Ostudzić. Na brzegach ciasta ułożyć rurki różnej wielkości.

5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, powoli dodać 350 ml ajerkoniaku oraz rozpuszczona żelatynę.
Szybko ubić śmietanę, wlać masę z ajerkoniakiem i szybko wymieszać. Wylać masę na ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z pozostałym ajerkoniakiem.
Szybko przelać na ciasto i pozostawić do schłodzenia w lodówce przez ok 2 godz. Do dekoracji można użyć z czekolady np listki.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata9

06.06.2014 23:25
ciekawy przepis, wart wypróbowania

migotka28

04.06.2014 23:34
wspaniałe ciacho

Olga_SK

04.06.2014 11:10
Uwielbiam ajerkoniak, ale w takiej postaci nie próbowałam :D Fajny pomysł!

wwwiolka

04.06.2014 11:00
Bardzo fajnie wygląda.

Wiktoria29

04.06.2014 09:08
zachęca wyglądem do wypróbowania

Agnieszka-87-25

04.06.2014 07:47
moje smaki

Krystyna32

04.06.2014 06:55
apetyczny

adelajda

04.06.2014 06:40
Dobre ciacho

norweska20

04.06.2014 00:05
takie ciacho -pyszności

barbara11561

03.06.2014 22:51
bardzo apetycznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat