Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
spirytus
0,25 litra -
żółtka jaj
5 -
cukier
1 szklanka -
cukier waniliowy
1 -
mleko
2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania AJERKONIAK
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. konsystencja ma być prawie biała i cukier jak najmniej wyczuwalny.
Dodajemy powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając. Cukier powiien się całkowicie rozpuścić . Potem cały czas mieszamy i dodajemy po odrobince, takim cieniutkim strumyczkiem spirytus - uważajmy aby się nie zwązyło.
Zlewamy do buletek lub karafek, i odstawiamy do przegryzienia (najlepien na 2 dni)
Komentarze (6)