Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

AJERKONIAK

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 0,25 litra
żółtka jaj 5
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1
mleko 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: AJERKONIAK

Mleko gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. konsystencja ma być prawie biała i cukier jak najmniej wyczuwalny.
Dodajemy powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając. Cukier powiien się całkowicie rozpuścić . Potem cały czas mieszamy i dodajemy po odrobince, takim cieniutkim strumyczkiem spirytus - uważajmy aby się nie zwązyło.
Zlewamy do buletek lub karafek, i odstawiamy do przegryzienia (najlepien na 2 dni)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 29.05.2011 13:24
można wychylić szklanicę
Krzysztof42 30.10.2010 16:12
a jer
Zofia12 25.08.2010 07:47
mniam mniam
pauluna
pauluna 22.08.2010 16:38
oo takie coś to ja lubue
marzencia2007 22.08.2010 16:30
ja tez uwielbiam :) szczególnie z kolezankami wieczorkiem na plotach!
iwa643 22.08.2010 16:29
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak