AJERKONIAK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    0,25 litra
  • żółtka jaj

    5
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1
  • mleko

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. konsystencja ma być prawie biała i cukier jak najmniej wyczuwalny.
Dodajemy powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając. Cukier powiien się całkowicie rozpuścić . Potem cały czas mieszamy i dodajemy po odrobince, takim cieniutkim strumyczkiem spirytus - uważajmy aby się nie zwązyło.
Zlewamy do buletek lub karafek, i odstawiamy do przegryzienia (najlepien na 2 dni)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 29.05.2011 13:24
można wychylić szklanicę
Krzysztof42 30.10.2010 16:12
a jer
Zofia12 25.08.2010 07:47
mniam mniam
pauluna 22.08.2010 16:38
oo takie coś to ja lubue
marzencia2007 22.08.2010 16:30
ja tez uwielbiam :) szczególnie z kolezankami wieczorkiem na plotach!
iwa643 22.08.2010 16:29
bardzo lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat