Ajerkoniak.

Ajerkoniak.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    7 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • spirytus

    1 szklanka
  • mleko skondensowane

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z jajek oddzielić żółtka i przełożyć je do misy miksera.Utrzeć mikserem żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Jak cukier się rozpuści w żółtkach dodawać stopniowo do misy miksera skondensowane mleko (niesłodzone) i dalej miksować.Następnie partiami do żółtek z cukrami i z mlekiem skondensowanym dodawać dawkowany alkohol i dalej całość ucierać mikserem.Istotne,by zarówno skondensowane mleko,jak i spirytus dodawać małymi porcjami,stopniowo,zapobiegnie to temu,że żółtka się nie zetną.Po dodaniu całej ilości spirytusu gotowy likier przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.Można go pić już na następny dzień,ale wiadomo, że im dłużej odstoi tym będzie smaczniejszy,z każdym dniem smakuje lepiej,jego smak się wyostrza.
Likier jest pyszny zarówno do sączenia jak i jako dodatek przykładowo,by polać nim lody.To przyjemnie słodki deserowy trunek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia35

07.01.2014 12:48
może kiedyś taki zrobię :P

halina17

07.01.2014 11:11
Uwielbiam ajerkoniak.

Magula

07.01.2014 10:10
OO takiego domowego jeszcze nigdy nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat