Przepis i sposób przygotowania na: A la crostini z grzybami
Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy do lekkiego zarumienienia.
Kurki tniemy w kostkę. Dorzucamy do cebulki i smażmy na większym ogniu około 3-4 minuty w celu odparowania jak największej ilości wody. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietanki 10% i przyprawy – ostrą paprykę, pieprz, sól i zioła włoskie (3 przekręcenia młynka), mieszamy co jakiś czas. „Smażymy” tak nasze kurki z 3-4 minuty. Na koniec próbujemy czy odpowiadają nam w smaku.
Na przygotowane crostini wykładamy po łyżeczce „farszu” grzybowego. Następnie każdą kromeczkę posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy.