Przepis i sposób przygotowania na: 3 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych
Kasztany gotowane i pieczone:
Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół. Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
Gotować około 15 minut na średnim ogniu (kasztany powinny poobracać się na drugą stronę).
Odcedzone przełożyć na blachę - tym razem nacięciem do góry.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie poczekać aż ostygną, zdjąć twardą skorupkę i gorzkawą błonkę. Jadalna jest tylko żółta część.
Kasztany gotowane:
Kasztany umyć ciepłą wodą i umieścić w garnku nacięciem w dół. Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
Gotować około 30-40 minut na średnim ogniu.
(Uprzednio wodę można posolić i do garnka wrzucić kilka listków laurowych.
Czas gotowania zależy od wielkości oraz świeżości kasztanów. W międzyczasie można jednego wyjąć, obrać, a następnie spróbować czy reszta jest już gotowa do spożycia.)
Kasztany pieczone:
Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na blasze do pieczenia - nacięciem do góry.
Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kasztany prażone:
Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na patelni nacięciem w dół.
Całość prażyć pod przykryciem przez około 10 minut.