3bit bez pieczenia

3bit bez pieczenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

masa budyniowa

  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • masło

    130 g
  • cukier

    6 łyżek
  • mleko

    800 ml
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka

śmietanka

  • śmietan fix

    1 op
  • śmietana 30%

    200 ml
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka

ponadto

  • herbatniki

    60 szt
  • masa kajmakowa

    500 g
  • chałwa

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania 3bit bez pieczenia

1. Całą blachę wykładamy folią aluminiową, na spodzie układamy 1 warstwę herbatników. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, dodajemy chałwę i miksujemy do momentu zlikwidowania grudek, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy 2 warstwą ciastek.

2. 500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej części mleka rozrabiamy budyń z wanilią. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy budyń jest już zimny, miksujemy go na gładki krem razem z masłem.
Masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy 3, ostatnią warstwą ciastek.

3. Zimną śmietankę ubijamy z dodatkiem śmietan - fixu i wykładamy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą, najlepiej gorzką czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

irenka 22.03.2015 20:03
pyszne słodkości
Margo1 22.03.2015 17:37
Super ciasto
Mama niejadka 21.03.2015 07:23
pyszne ciacho :)
monika141 21.03.2015 06:55
smaczne ciacho
Hrabina w kuchni 20.03.2015 22:46
Pyszne ciasto.
tytka 20.03.2015 22:34
fajne ciasto
norweska20 20.03.2015 22:19
zawsze chętna na takie ciacho :)
misia53 20.03.2015 22:14
takie słodkości to ja lubię
mamyprzepis 20.03.2015 21:15
mega słodkości fajne i szybkie:)
Justyna Jussstiii 20.03.2015 20:37
extra pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat