Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
masa budyniowa
-
budyń śmietankowy
2 szt -
masło
130 g -
cukier
6 łyżek -
mleko
800 ml -
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
śmietanka
-
śmietan fix
1 op -
śmietana 30%
200 ml -
czekolada gorzka
1 tabliczka
ponadto
-
herbatniki
60 szt -
masa kajmakowa
500 g -
chałwa
100 g
Przepis i sposób przygotowania 3bit bez pieczenia
2. 500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej części mleka rozrabiamy budyń z wanilią. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy budyń jest już zimny, miksujemy go na gładki krem razem z masłem.
Masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy 3, ostatnią warstwą ciastek.
3. Zimną śmietankę ubijamy z dodatkiem śmietan - fixu i wykładamy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą, najlepiej gorzką czekoladą.
Komentarze (10)