Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit
UWAGA :
PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.
ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ.
MASA BUDYNIOWA :
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.
Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną.
Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.
Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.
Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.
CAŁOŚĆ :
Dno blachy wykładamy herbatnikami.
Rozsmarowujemy ciepłą krówkę.
Przykrywamy warstwą ciastek - krakersów.
Pokrywamy masą budyniową.
Przykrywamy resztą herbatników.
Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.
Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )
Zajadamy!
Smacznego!