Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z marchewki wege

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 3 duże szt.
seler naciowy 1 łodyga
seler 1 kawałek
pietruszka 1 szt.
cebula 1 mała szt.
por (biała część) 1 kawałek
ząbki czosnku 2 szt.
olej kokosowy 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
kurkuma do smaku
natka pietruszki 1 łyżeczka

Porada

Zupa ta to świetny pomysł na wykorzystanie marchewkowej pulpy, która jest "odpadem" po wyciśnięciu soku z marchwi w wyciskarce.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z marchewki wege

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki cebulę, pora, seler naciowy, seler, pietruszkę, marchew (ja użyłam marchewkowej pulpy powstałej po wyciśnięciu soku z marchwi w wyciskarce). Wszystko razem dusimy pod przykryciem, mieszając by nie dopuścić do przypalenia. Po ok. 10-15 minutach wlewamy wodę (tyle żeby przykryła warzywa, jeśli chcemy zupę rzadszą - wlewamy więcej wody), dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i czekamy aż zupka przestygnie. Całość należy zblendować dodając 2 ząbki czosnku. Zupę podgrzewamy i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 26.01.2017 18:12
apetyczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak