" Zielona baba "

" Zielona baba "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • winogrona

    10 szt
  • galaretka agrestowa

    1 op.
  • jogurt naturalny

    0,5 kubeczka
  • wiórki kokosowe

    5 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania " Zielona baba "

Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.

Dzielimy na 2 części.
Zostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie dowolne okrągłe naczynie
( u mnie duży kubek )
wykładamy folią spożywczą.

Do środka wkładamy winogrona.

Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut
( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę
( doda to puszystości ).

Kremową pianką zalewamy winogrona.

Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!

Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką.

Odstawiamy do lodówki do stężenia
( im dłużej tym lepiej ).

Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię.

Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Malinka 29.01.2013 09:25
Wygląd tej baby dość intrygujący, smak pewnie rewelacyjny!
kulinarny smak 31.12.2012 23:12
deser bardzo fajny, połączenie winogron z galaretką jak dla mnie bomba:)
Wiesława1 13.09.2012 08:30
ciekawa
Betka 09.09.2012 20:46
super;)
stokrotka 03.09.2012 17:41
ciekawy przepis
ziutula
ziutula 14.08.2012 10:54
smaczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat