Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
winogrona
10 szt -
galaretka agrestowa
1 op. -
jogurt naturalny
0,5 kubeczka -
wiórki kokosowe
5 dag
Przepis i sposób przygotowania " Zielona baba "
Dzielimy na 2 części.
Zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie dowolne okrągłe naczynie
( u mnie duży kubek )
wykładamy folią spożywczą.
Do środka wkładamy winogrona.
Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut
( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę
( doda to puszystości ).
Kremową pianką zalewamy winogrona.
Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!
Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką.
Odstawiamy do lodówki do stężenia
( im dłużej tym lepiej ).
Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię.
Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami.
Smacznego!
Komentarze (6)