Tradycyjny sernik z bezą

Tradycyjny sernik z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    0,5 szklanki
  • masło

    125 g
  • żółtka

    4 sztuki

SER

  • masło

    125 g
  • mleko

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    40 g
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    5 sztuk

BEZA

  • białka

    4 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    3/4 szklanki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Tradycyjny sernik z bezą foto
Wszystkie składniki na ciasto przedkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka, tak przygotowane ciasto zagniatamy szybko na jednolite gładkie ciasto. Taką kruszonką można przełożyć na stolnicę, ja jednak wolę zagniatać w misce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą a następnie umieszczamy w zamrażalniku na ok 20-30 min. Po tym czasie blachę do pieczenia o wymiarach ok 26x26 cm wykładamy papierem a następnie wykładamy ciasto i delikatnie nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10-15 min. w temp. 180'C.
Krok 2 -  Tradycyjny sernik z bezą foto
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z laską waniliową, oraz cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając ser. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku , masło oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Masa będzie lekko lejąca, ale to nic nie szkodzi. Taką masę przelewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Krok 3 -  Tradycyjny sernik z bezą foto
Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet, oraz mąkę ziemniaczana i jeszcze chwilkę miksujemy. Taką bezę przekładamy na ciasto.
Krok 4 -  Tradycyjny sernik z bezą foto
Sernik ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 20 min w temp. 170'C , następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy ok 15 min, a następnie zmniejszamy do 100'C i pieczemy ok 10 min. Ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

14.02.2017 00:45
przepiękny masz talent :)

Linka2107

24.10.2016 22:30
pyszny :)

ben-ka

18.10.2016 09:25
Pięknie się prezentuje.

Patrycja33

19.09.2016 09:16
wspaniały lekki serniczek

Marta Ryżek-Kalkowska

01.09.2016 23:07
Ale tu smacznie :)

IZABELA29

10.08.2016 11:32
zawsze wychodzi

Diana Rusiłowicz

02.08.2016 00:43
Pyszny serniczek :)

bietka

30.07.2016 22:14
smaczny serniczek :)

Wiktoria29

30.07.2016 22:07
bardzo apetyczny

noninka77

30.07.2016 21:30
Z chęcią bym się poczęstowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat