Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej i zimne przetrzeć przez sito. Miód z cukrem podgrzać, dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Obie mąki, kakao i sodę wymieszać razem. Do letniego miodu dodać ziemniaki i jajko, wymieszać na jednolitą masę. Dodać sypkie składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Wałkować na grubość około 4-5 milimetry, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 160*C na 10 minut z termoobiegiem.
Polewa: Cukier przesiać z kakao. Wodę z miodem zagotować, zdjąć z ognia, dodać kakao z cukrem i mieszać mikserem. Czekoladę połamać i dodawać do masy ciągle miksując. Od razu pędzelkiem lukrować. Pierniczki można posypać kolorową posypką lub zostawić do zastygnięcia polewy i polukrować. Można, jeśli ktoś tak lubi, zostawić bez polewy.
Lukier: Białko dokładnie utrzeć z cukrem. Gęstość lukru zależy od ilości dodanego soku z cytryny. Do obrysowania stosować gęściejszy lukier a do wypełnień rozrzedzić sokiem z cytryny.