" Suflet pomarańczowy - świąteczny deser "

" Suflet pomarańczowy - świąteczny deser "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    2 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    3 łyzki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • migdały

    30 g
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy

    50 ml
  • białko

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze myjemy i odkrawamy "piętki".

Wydrążamy miąsz za pomocą noża.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną , drobno posiekane migdały i obydwa soki.

Mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno.

Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
( ręcznie ).

Wydrążone owoce napełniamy masą.

Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 22-25 minut.

Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Zajadamy na gorąco!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 04.01.2013 22:05
wygląda wyśmienicie
Beata61 22.12.2012 22:21
Rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat