Skrzydełka na grilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    20 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • marynata

  • czosnek

    5 ząbków
  • jogurt naturalny

    ok 1 1/2 szkl
  • przyprawa do gyrosa

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydła oczyścić, umyć, odciąć końcówki i osuszyć. Skrzydełka oprószyć dość mocno solą i pieprzem.
Czosnek zmiażdżyć albo przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu. Dodać też przyprawę do gyrosa (powinna być wyczuwalna w marynacie). Skrzydełka zalać przygotowanym sosem i obtoczyć. Zawinąć folię i odstawić na noc do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty układać na tackę i skropić olejem i piec ok 30min.
Jeśli skrzydełka kładziemy na ruszcie musimy oczyścić trochę z marynaty bo szybko się przypala.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat