Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami
Kroki postępowania
Margarynę, kakao, cukier oraz wodę zagotować i następnie ostudzić.
Dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Połowę ciasta przelać do blaszki 32x23 cm.
Przygotować masę serową. Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno żółtka, a następnie partiami ser. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie połączyć z białkami.
Na cieście przełożonym do blachy poukładać plastry jabłka. Następnie wylać masę serową, którą należy przykryć drugą warstwą jabłek.
Resztą ciemnego ciasta przelać na masę serową.
Wstawić do zimnego piekarnika i ciasto piec przez 70 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu zostawić sernik jeszcze na 20 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika.