Przepis i sposób przygotowania na: Roladki na grzybowo
Grzyby połamać a kilka zostawić w całości. Sparzyć je wrzątkiem, opłukać, zalać wodą, posolić i postawić do gotowania. Gotować do miękkości. Ugotowane grzyby przelać przez durszlak i przelać wodą (wywar grzybowy zachować) i odłożyć grzyby w całości. Pozostałe można jeszcze pokroić, dodać jedną pokrojoną drobno cebulę i tartą bułkę. Doprawić do smaku.
Grzybowy farsz nakładać na płaty mięsa i zawijać w roladki.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju najpierw zawinięciem do dołu. Dodać drobno pokrojoną cebulą. Podlać wodą z wywarem grzybowym i dusić do miękkości. Roladki wyjąć zachować je w cieple a sos zagęścić troszkę mąką, dodać drzyby i doprawić do smaku. Roladki podawać z sosem.