Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki kruche

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 kg
margaryna 1/2 kg
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 18 proc 2/3 szklanki
drożdże świeże 60 gram
ocet 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
cukier waniliowy
sól
dżem

Dodatkowo

białko do smarowania
cukier kryształ do posypania

Porada

Robiłam z połowy porcji, wyszło mi 32 rogaliki.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki kruche

Kroki postępowania

1
Śmietanę, drożdże i cukier razem wymieszać.
Krok 1 -  Rogaliki kruche foto
2
Margarynę rozetrzeć z mąką w dłoniach. Żółtka wymieszać z octem. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto. Gdyby przy zagniataniu okazało się, że ciasto będzie zbyt twarde to dodać więcej śmietany.
Krok 2 -  Rogaliki kruche foto
3
Ciasto podzielić na cztery części ( jeżeli robimy z całej porcji to na osiem).
Krok 3 -  Rogaliki kruche foto
4
Każdą z części cienko rozwałkować nałożyć odrobinę dżemu i zwinąć rogalik.
Krok 4 -  Rogaliki kruche foto
5
Rogaliki smarować białkiem, posypać cukrem i układać na blaszce.
Krok 5 -  Rogaliki kruche foto
6
Piec na zloty kolor w temp. 175 *C 18 - 20 min.
Krok 6 -  Rogaliki kruche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 20.03.2015 07:49
domowe najlepsze
mami93 19.03.2015 20:13
prześliczne
Janina 19.03.2015 14:51
Świetne rogaliki;)
iziona 19.03.2015 11:45
Idealne i jakie równiutkie
Wacław 19.03.2015 11:36
zasłużenie przepis na 5 :-)
ben-ka 19.03.2015 11:05
Chętnie bym spróbowała.
Magula 19.03.2015 09:54
mniam muszą bnyć pyszne
Krystyna32 19.03.2015 07:35
bardzo apetyczne
norweska20 19.03.2015 00:17
coś pysznego - zabieram przepis
pajbek 18.03.2015 22:12
Takie lubię :-)
Megg 18.03.2015 21:41
lubie takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak