Rogaliki kruche

Rogaliki kruche

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    1 kg
  • margaryna

    1/2 kg
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • śmietana 18 proc

    2/3 szklanki
  • drożdże świeże

    60 gram
  • ocet

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

  • sól

  • dżem

Dodatkowo

  • białko do smarowania

  • cukier kryształ

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rogaliki kruche

Kroki postępowania

Krok 1 -  Rogaliki kruche foto
Śmietanę, drożdże i cukier razem wymieszać.
Krok 2 -  Rogaliki kruche foto
Margarynę rozetrzeć z mąką w dłoniach. Żółtka wymieszać z octem. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto. Gdyby przy zagniataniu okazało się, że ciasto będzie zbyt twarde to dodać więcej śmietany.
Krok 3 -  Rogaliki kruche foto
Ciasto podzielić na cztery części ( jeżeli robimy z całej porcji to na osiem).
Krok 4 -  Rogaliki kruche foto
Każdą z części cienko rozwałkować nałożyć odrobinę dżemu i zwinąć rogalik.
Krok 5 -  Rogaliki kruche foto
Rogaliki smarować białkiem, posypać cukrem i układać na blaszce.
Krok 6 -  Rogaliki kruche foto
Piec na zloty kolor w temp. 175 *C 18 - 20 min.
Robiłam z połowy porcji, wyszło mi 32 rogaliki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Wiesława1 20.03.2015 07:49
domowe najlepsze
mami93 19.03.2015 20:13
prześliczne
Janina 19.03.2015 14:51
Świetne rogaliki;)
iziona 19.03.2015 11:45
Idealne i jakie równiutkie
Wacław 19.03.2015 11:36
zasłużenie przepis na 5 :-)
ben-ka 19.03.2015 11:05
Chętnie bym spróbowała.
Magula 19.03.2015 09:54
mniam muszą bnyć pyszne
Krystyna32 19.03.2015 07:35
bardzo apetyczne
norweska20 19.03.2015 00:17
coś pysznego - zabieram przepis
pajbek 18.03.2015 22:12
Takie lubię :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat