Pierogi z wołowiną i boczkiem

Pierogi z wołowiną i boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    700 g
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • gorąca woda

    1 szklanka

Farsz

  • wołowina

    500 g
  • boczek surowy

    500 g
  • cebule

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1/2 posiekanego pęczka
  • czosnek niedźwiedzi 

    2 łyżki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • masło

    2 łyżki

Dodatkowo

  • cebula podsmażona

  • masło

  • olej roślinny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
Krok 2 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Farsz:Z boczku usuwamy skórę.
Kroimy boczek z wołowiną na mniejsze kawałki.
Krok 3 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 4 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy.
Krok 5 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Dodajemy mięso , smażymy do zarumienienia.
Doprawiamy chili , solą i pieprzem.
Krok 6 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Farsz przekładamy do miski , wsypujemy natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi.Mieszamy.
Krok 7 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
Krok 8 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
Krok 9 -   Pierogi z wołowiną i boczkiem  foto
Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem.
SzczyptaChili
Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

05.12.2015 15:06
Takich pierogów nie jadłam, a z chęcią bym spróbowała :)

berys18

04.12.2015 11:23
świetne pierogi, takie lubię

Szef Kuchni 1

04.12.2015 02:08
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

wwwiolka

03.12.2015 21:50
Bardzo fajny przepis.

IKrakowianka

03.12.2015 21:48
uwielbiam takie pierogi

halina17

03.12.2015 21:35
Smaczne pierogi.

norweska20

03.12.2015 21:34
chętnie bym zjadła

Madzai

03.12.2015 19:59
Uwielbiam :)

Ola1984

03.12.2015 19:39
Pierogi na bogato :)

2milutka

03.12.2015 19:17
robiłam raz z wołowiną tyle ze dodawałam wino :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat