" Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami i serkiem wiejskim "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyzka
  • sól

    1 łyżeczka
  • kasza gryczana

    1 woreczek
  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • woda

    100 (ciepła)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • serek wiejski

    150 (granulowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojone drobno pieczarki.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy kilkanaście minut na wolnym ogniu.

Dodajemy ugotowaną kaszę i serek wiejski.

Dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku.

Ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.

Napełniamy przygotowanym farszem.

Sklejamy tworząc falbankę.

Wrzucamy na wrzacą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.

Podajemy np. ze skwarkami!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 16.01.2015 07:35
pyszne pierogi
Kate131 10.01.2013 11:11
uwielbiam
goofy9 02.01.2013 15:40
świetne
Elżbieta17 21.12.2012 16:52
smaczne:)
V_kuchareczka 12.12.2012 18:01
pyszne
gosia56 12.12.2012 17:58
moje ulubione.
artur7 12.12.2012 17:44
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat