Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • filet z indyka

    1,5 kg

Marynata

  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/4 łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    2 łyżeczki
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka

Przed pieczeniem

  • oliwa

    2-3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)  foto
W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe było przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na noc).
Krok 2 -  Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)  foto
Gdy mięso się zamarynuje delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy i nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy słodką papryką, majerankiem i lubczykiem.
Krok 3 -  Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)  foto
Obok mięsa, na brzegach naczynia rozkładamy kawałki obranej cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze do lekkiego zrumienienia skórki z wierzchu (około 10 minut). Po upieczeniu od razu odsączamy z wytworzonego soku.
MałaMi89
W wersji "dorosłej" należy bardziej posolić marynatę (można też zwiększyć proporcjonalnie ilość przypraw). Ja dałam malutko, aby lekko zmienić smak bo dzieci nie powinny jej dostawać wcale. Cebula nie jest wyczuwalna, ale nadaje aromatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 17.03.2016 10:52
smaczne mięsko.
Klausia 08.02.2016 18:20
wspaniła :)
Barbara13 13.01.2016 21:09
nie ma to jak pyszne mięsko
MałaMi89 13.01.2016 00:33
I moja Córcia też :)
anka1988 12.01.2016 19:40
mój synek bardzo takie mięso lubi.
stokrotka 12.01.2016 18:58
ale świetne mięsko!!!
IKrakowianka 12.01.2016 18:19
świetne mięsko
2milutka 12.01.2016 17:50
Pysznie i zdrowo :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.01.2016 16:56
Pysznie jak zawsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat