Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    10 sztuk sredniej wielkości
  • mozzarella w kulce

    2 sztuki
  • szynka wieprzowa

    400 g zmielonej
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka posiekanej
  • słodka papryka Prymat

    1 czubata łyżeczka
  • sól i pieprz

  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    4-5 łyżek
  • bułka tarta

    1/2 szklanki do obtoczenia męsa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki obrać , umyć , osuszyć.

Mozzarellę odsączyć z zalewy , każdą pokroić na 5 plastrów.

Do mięsa mielonego wbić jajko , wsypać bułę tartą i przyprawy.
Dodać posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki.
Wyrobić rękoma masę mięsną.

Na każdą pieczarkę od strony korzonka kłaść plaster mozzarelli lekko dociskając ser.
Każdą dokładnie obkleić mięsem , obtaczać w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej w takiej ilości by do połowy zakrywał mięsne kulki , smażyć na rumiano z obu stron.

Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
SzczyptaChili
Wyśmienite kule mięsne z całą pieczarką i ciągnącą się delikatną mozzarellą. Na ciepło idealnie smakują jako dodatek do ziemniaków i sałatki na zimno zaś z ulubionym sosem np. czosnkowym, koperkowym czy też czy pomidorowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

08.07.2017 22:24
Polecam serdecznie , były pyszne :) Dziękuję :)

agnieszka214

07.07.2017 16:55
Muszę takie pieczarki zrobić na obiad

adelajda

07.07.2017 14:14
Smaczne pieczarki

katarzynka455

07.07.2017 09:33
bardzo dobre i też je uwielbiam:)

Konczi

06.07.2017 19:47
Uwielbiam takie pieczarki, Twoje wyglądają wyśmienicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat