Przepis i sposób przygotowania na: " Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym "
Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa
( przypominająca bułkę tartą ).
W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.
Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.
Nakładamy ciasto do foremek
( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.
Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190C na ok. 20 minut.
Studzimy na kratce.
UWAGA!
Babeczki są bardzo delikatne i musimy uważac wyciągając je!
Krem :
Mleko gotujemy z aromatem.
Żółtka mieszamy z cukrem oraz mąkami.
Dodajemy 3 łyżki gotującego się mleka. i dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły.
Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
Odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.
Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
Całośc:
Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
Posypujemy odrobiną pokrojonych drobno jabłek.
Zajadamy!