Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią

Ewa

Ewa

Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron gryczany

    600 g
  • pieczarki

    500 g
  • marchewki

    4 średnie
  • olej z suszonych pomidorów

    do smażenia
  • bazylia

    duży pęczek
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią  foto
Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju spod suszonych pomidorów, aż ładnie się zrumienią i odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Krok 2 -  Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią  foto
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Krok 3 -  Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią  foto
Makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego warzywa i posiekaną bazylię.
Krok 4 -  Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią  foto
Dokładnie mieszamy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

W poszukiwaniu inspiracji

13.08.2015 10:25
To może być bardzo smaczne.

Ada-Gaba

13.08.2015 08:43
ciekawe danie z chęcia spróbuję

aginaa

12.08.2015 15:56
smaczny makaronik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat