Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kudłacze

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 4 szt
olej 50 ml
mąka 1,5 szkl
cukier 0,5 szkl
woda 30 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

polewa

masło 0,5 kostki
kakao 2,5 łyżki
cukier puder 3 łyżki czubate
woda 50 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

dodatkowo

wiórki kokosowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kudłacze

Kroki postępowania

1
Białka ubić wraz cukrem na sztywną pianę. Miksując dodawać po jednym żółtku kolejne wówczas gdy poprzednie połączy się z białkami. Olej i wodę wymieszać dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mieszając wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor.
Krok 1 -  Kudłacze foto
2
Wystudzone ciasto pokroić w prostokąty.
Krok 2 -  Kudłacze foto
3
Masło roztopić z wodą zdjąć z ognia.
Krok 3 -  Kudłacze foto
4
Dodać kakao. Wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać.
Krok 4 -  Kudłacze foto
5
W polewie maczać kawałki ciasta z każdej strony.
Krok 5 -  Kudłacze foto
6
Ciasto w polewie obtoczyć w wiórkach.
Krok 6 -  Kudłacze foto
7
Można od razu podawać.
Krok 7 -  Kudłacze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.10.2015 23:20
Pod mój smak.
Ola1young 25.05.2015 13:09
lubie takie ciastka
Aleksandra/Olcia 25.05.2015 09:38
u mnie kokosanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak