Krokieciki ryżowe z selerem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    150 g
  • seler korzeniowy

    500 g
  • pietruszka

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 mała
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 duże
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować od miękkości z dodatkiem soli (ok 30 minut), następnie odcedzić i wystudzić.

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę, jak zacznie się rumienić dodać masło i warzywa, podsmażyć aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Ryż połączyć z warzywami, dodać jajka, wymieszać, formować krokieciki wielkości ok 7 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor, następnie osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego!
wedith1
Świetnie smakują z sosem pomidorowym, pieczarkowym, albo z jogurtem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 19.12.2016 21:15
pyszna propozycja
Bernadeta1 17.12.2016 21:47
smaczne jedzonko
Futka 16.12.2016 13:31
Świetne i smakowite krokieciki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat